Elevator pitch, què és i per què l’has de dominar
Què li diries a algú durant un trajecte en ascensor si saps que podria contractar-te o invertir en el teu projecte?
Sembla fàcil però no ho és. Perquè si ens agafa desprevinguts i diem el primer que ens passi pel cap pot ser que no siguem capaços d’encertar-la. Hi ha professionals que pensen que com que són els creadors del projecte, saben com vendre’l. Però no sempre és així.
De vegades parlem des de la nostra perspectiva i no tenim en compte que l’altra persona té altres necessitats, experiències i coneixements. A més, ens enrollem massa amb informació secundària o donem massa dades tècnques que l’altra persona no entén.
Llavors, què és un elevator pitch?
El terme anglès significa “discurs de l’ascensor”, i és una metàfora per a referir-nos a una exposició molt breu, que conté les idees essencials per què algú s’interessi per nosaltres.
És a dir, és una proposta de valor. Una mena de “spot” publicitari d’entre un i cinc minuts (generalment) que capta l’atenció, desperta interès i provoca una reacció en la persona que ens interessa.
Per què els discurs compleixi aquestes funcions ha d’estar molt ben pensat i estructurat. I, és clar, molt ben escenificat.
Ja veus que la preparació és la clau de l’èxit. I assajar, la millor manera d’aconseguir naturalitat. T’imagines que tens davant teu la persona que pot canviar la teva vida i perds l’oportunitat de “vendre-li” el teu projecte?
En el món empresarial hi ha esdeveniments organitzats específicament per a donar a conéixer la teva empresa o projecte amb aquestes presentacions breus. Però no creguis que són les úniques ocasions en què pots utilitzar-ho.
Hi ha multitud de situacions informals on pots aprofitar l’oportunitat: una festa, unes jornades, el moment del cafè durant un curs, un viatge, a la sala d’espera del metge…
Quan et preguntin “I tu, a què et dediques?” no pots dubtar, donar voltes o quedar-te en blanc. És el teu torn per a posar-te en valor!
Per orientar-te en la preparació, aqui tens algunes preguntes que poden ajudar-te a seleccionar les idees clau:
- Qui ets? Quina empresa o marca representes? Qui és el teu equip?
- Què fas? Quin producte tens? En quin projecte estàs treballant?
- Per què és important aquest producte/servei/projecte? Quin problema soluciona? Quines necessitats cobreix?
- Què fas diferent als altres? On és l’originalitat del que fas/proposes?
- Per què han de comprar/contractar/invertir? Com se’n poden beneficiar?
- Ofereix les teves dades de contacte per si volen saber més.
L’objectiu no és que signin en aquest moment sino que vulguin saber més sobre el tema i contactin per a una reunió on podràs oferir tots els detalls.
I no t’oblidis de parlar bé, amb optimisme, amb passió. És una altra de les claus de l’èxit. Perquè ja saps que l’actitud es contagia.